Pjäsbesättning

Revision 1.00 18-08-2019 (Kingtiger45)

Mk6 Granatkastare

Ladda Granatkastare

På vår ASE server har vi inställningar för GRK som skiljer sig från vanilla Arma. Dels så måste man ladda varje granat själv istället för att få 8 granater i ett magasin och sedan måste man själv räkna ut värdena då vanilla skjutdator är avstängd på servern. Detta medför att en besättning på GRK får själv ladda och ställa in riktvärdena innan man kan avfyra, mot att bara klicka på kartan i vanillas skjutdator. Man kan med fördel vara två på en granatkastare, så en person skjuter och en person laddar för att få högre tempo i elden. Innan man kan ladda en granat i granatkastaren måste man ha granaten på sig i en ryggsäck eller stridsväst. Oftast finns granaterna i lådor placerad nära granatkastaren. Med en granat lastad i ryggsäck går man fram till granatkastaren, sikta på toppen av eldröret och tryck på interact, default är windows tangenten och ladda vald granat via Load Mortar menyn, har du olika typer av granater i ryggsäcken måste du välja vilken av dom du ska ladda i menyn som dyker upp när du väljer Load Mortar.

Laddning av GRK

Ångrar man sig eller behöver byta granattyp för att måltypen har ändrats kan man sikta på eldrörets mynning igen och välja Unload Mortar och då återfår man den granaten i ryggsäcken. Vanligt förekommande fel är att man inte hittar interact på eldröret vilket beror på att man glömt ta en granat och lägga i sin ryggsäck.

Skjuta Granatkastare

När granaten är laddad hoppar man in i granatkastaren via mushjulet och sedan högerklickar man för att få upp siktet som ser ut som nedan:

MK6 siktet

När man öppnar upp siktet finns det 3 intressanta områden att använda. Högst upp i röda korset har man AZIMUTH, dvs Riktning angiven i Mils där ett helt varv runt är 6400. Här i exemplet anger den 410. Sedan nere i högra hörnet har man ELEVATION angiven i rött, här i exemplet 1349. Slutligen har man uppe i högra hörnet i vit text CHARGE, dvs laddning vilket justeras med knappen "F"/Singel/automat omställaren på sitt vapen. Dessa tre värden måste skytten justera innan man kan avfyra med musknappen "eld" och fås normalt av batteriplatschefen. Vanligt misstag är att glömma justera laddningen vilket gör att granaten går för kort.

155mm Artilleri

Artilleriet består av en M4 Mod 0 Sholef 2, dvs en ITC anpassad Sholef. Tar man i editorn en vanilla Sholef SPG så kommer den bara kunna skjuta vanilla granater och ITC funktionerna finns ej.

Skyttens plats - Automatladdaren

För att kunna välja och ladda granater samt justera inställningar på granaterna måste man öppna automatladdarens Ammo Handling Interface, för att göra detta trycker man på interact knappen (default Windows knappen)

Då får man upp automatladdaren enligt nedan.

Normalbild när man tagit upp automatladdarens interface.

I vänster hörn har man vilken typ av granater man har laddat i magasinen i vagnen samt antal av varje granat, tex här har vi 24 spräng, 10 rök osv. I högre sidan av rutan har vi överst CHARGE, dvs laddning, på 155an går det från 1-5 och vilken laddning som ska användas kommer från batteriplatschefen eller vagnchefen. Under det har man FUZE, vilket styr hur och när granaten kommer detonera, hur/när en granat kommer detonera styrs även av vilken typ granaten är, alla har inte samma funktion så det kommer variera här. Men man väljer den som anses lämpligast om man inte fått styrning från batteriplatschefen/vagnchefen. Under FUZE hittar man COUNT, dvs antal granater som ska laddas. ganska logiskt lägger man in antal granater man vill skjuta av eller blivit beordrad att ladda där. Då kommer man ladda in rätt antal granater och sedan när man skjuter så räknar pjäsen ner antalet granater. Slutligen kontrollerar man på högre sidan AUTOLOADER SETTINGS och stämmer allt trycker man på LOAD, då kommer man få STATUS: LOADING och då kan man trycka ner rutan via krysset uppe i högra hörnet.

Vissa granater kräver extra åtgärder, tex RÖK här nedan men även HE som ska brisera i luften måste "tempereras" genom att skriva in tid i TIME rutan. Denna tid får man batteriplatschefen/Vagnchefen som fått den via skjutdatorn, när man lagt in den tiden är det bara att gå vidare som vanligt.

Specialgranat i form av RÖK som kräver extra åtgärder.

Ytterligare en vanlig specialgranat är GPS granat, den kräver att man knappar in koordinater och höjd för målet vilket man får via batteriplatschefen/vagnchefen. Skjuter man laserstyrd ska även laserpekarens kod läggas in, oftast 1111 men även den får man be om via batteriplatschefen/vagnchefen.

Skjutning

När granaterna är på väg in i automatladdaren och man har stängt ner automatladdarens interface så högerklickar man med musen i skyttplatsen så att man går in i kanonens sikte. och då ska det se ut enligt följande bild

Bild på siktet i en Sholef 2

Vad vi ser nu är ett antal intressanta områden. Högst uppe i högra hörnet står antal granater laddade som vanligt, När den är vitmarkerad och visar 1 kan man avfyra granaten, under laddning är den röd och visar en 0:a.

I själva siktet har man ett rött kors, själva korset har inget egenintresse om man inte ska skjuta direktriktad eld (som vi inte går igenom här) utan det är dom två siffergrupperna i rött under korset som är intressant för att rikta in eldröret. På vänster sida har vi AZIMUTH, dvs Riktning och visar just nu 1666. Den visar i Mils, dvs 6400 mils för ett helt varv. Orsaken att man inte använder grader som flesta är bekant med är att det inte är precist nog när man skjuter på långa avstånd. På höger sida har vi QUADRANT, dvs elevation som just nu visar 0342, vad den gör är att höja/sänka eldröret. Granatens laddning (1 - 5 krutsäckar) samt elevation är det som avgör hur långt granaten kommer skjuta.

När man justerar riktning och elevation så kan det vara svårt att träffa rätt siffra, riktningen är väldigt grov. Då finns det två bra knep: Riktning: om man zoomar in (just nu är zoomen på 1.4x som visas i röda krysset) så blir det enklare att ta siffra för siffra, är man utzoomad tar man 10-20 mils i en musrörelse medans inzoomad tar man 1-2 mils i en rörelse. Elevation: man använder tangenterna Page UP och page DOWN för att justera elevation, för att finjustera håll nere SHIFT samtidigt som du trycker page up/down.

Under den lägsta röda linjen finns automatladdarens info angiven i vit text. på raden status står det just nu READY TO FIRE 1 /5. Det innebär att man kan påbörja skjutningen och magasinet är laddat med 5 granater. När man skjutit iväg sista granaten står där MISSION COMPLETE bakom antalet granater. Under status står övrig information som man valde i automatladdarens interface, kan vara nyttigt att kontrolläsa att man fått allt rätt innan man trycker av då misstag här kan leda till att man träffar egen trupp.

Batteriplatstjänst

Gemensamt för både 155 artilleri och 82mm GRK är kommandon och kvittenser som används på ett batteri, dvs när man skjuter med fler än 1 pjäs.